4 Nisan 2016 Pazartesi

Tanışma Gözlemi 2016

Herkese merhaba,

ODTÜ Kuş Gözlem Topluluğu olarak yıllar sonra ilk defa bir tanışma gözlemi yaptık ve gösterilen ilgi çok büyüktü! 27 kişinin katılımıyla 03.04.2016 sabahı ODTÜ Yalıncak'ta yaptığımız tanışma gözlemimiz kocaman bir blog yayınını hak ediyor. İşte yayınımız. Umarım severek okursunuz =) Herkese iyi okumalar.

Öncelikle tanışma gözlemimize katılan herkese teşekkür etmek istiyoruz topluluk olarak. Gerçekten çok ilgili bir grup vardı =) Saatimiz kuş gözlem için biraz geç olsa da, çok kalabalık olsak da, çok fazla kuş görme fırsatı bulamasak da biz harika zaman geçirdik! Umarım gözleme katılan konuklarımız için de öyle olmuştur. Gözlemimiz sırasında yeni üyelerimizi ve konuklarımızı hem kuş gözlemle, hem topluluğumuzla tanıştırdık hem de onlara ODTÜ ormanı, Yalıncak Köyü ve göletle ilgili bilgi verdik. Sabah 09:15'te başlayan gözlememiz yaklaşık 3 saat sürdü. Yüzme havuzundan başlayıp Refika Aksoy yurdunda biten gözlem rotamız Yalıncak Köyü'nü ve göleti de kapsıyordu ve uzunluğu yaklaşık 5.5 kilometreydi. Rotamızın uydu görüntüsü üzerinde işaretlenmiş halini aşağıdaki resimde görebilirsiniz.


Gözlem rotası


Sabahleyin ev sahibi olarak biraz erken gidip insanları karşılamak istedik. 08:30 gibi topluluk üyelerimiz buluşma yerinde toplanmaya başladı. Ben ve arkadaşlarım buluşma yerine geldiğimizde bizden önce oraya gelenleri gördük. Aralarında ise çok özel birisi vardı. Tam bir cumhuriyet kadını adabı ve edasına sahip bir hanımefendi...Tuğba Kiper. Bir ODTÜ mezunu. Bizden iki nesil önce dünyaya gelmiş ama belki de beş nesillik bir bilgi birikimi farkı atmış bizlere. Tanışır tanışmaz anlatmaya başladı. Kendisi ODTÜ ormanını ilk fidanları diken öğrencilerden. Rektör Kemal Kurdaş'ın sabahları toplayıp ağaç dikmeye götürdüğü ve ormanımızı borçlu olduğumuz o efsane nesilden. Çok hikaye anlattı bize o günlerle ilgili. Kendisi aynı zamanda uzun yıllardır kelebek gözlemcisi ve ağaçlar konusunda çok bilgili. Gözlem boyunca bilgilerini sürekli bizimle paylaştı. Çok güler yüzlü ve konuşkan birisi aynı zamanda. 6 kilometreye yaklaşan rota onu hiç yormamış olacak ki gözlem sonunda bizden ayrılıp kelebek gözlemine devam etti =) Bu değerli misarifimizden biraz bahsettikten sonra etkinliğimize geri döneyim. Yine çok değerli olan okulumuz öğrencileri ve kuş gözlem meraklısı konuklarımızdan oluşan ekibimizi tamamlar tamamlamaz yola çıktık yüzme havuzundan. Yola çıkmadan önce onlara kısaca kuş gözlem ve dürbün kullanımı konusunda bilgi verdik tabi ki. Güne kalitesiyle farkını sürekli hissettiren Kama marka dürbünlerimiz damgasını vurdu =) Kullanan arkadaşlardan 5 yıldız aldı Kama dürbünlerimiz. Fakat kötü bir haberim olacak =( Ne yazık ki yakında onları Olympus veya Nikon dürbünlerle değiştirmeyi planlıyoruz =D Hızlı olun ve Kama dürbünler gitmeden siz de OKGT ile gözleme gelin!

Biraz kalabalık olduğumuzdan biraz da saat geç olmaya başladığından kuşları çok fazla izleme fırsatımız olmasa da kuşlar birer ikişer bize kendilerini gösterdiler. Gözlem boyunca tam 24 tür gördük veya duyduk. Grubumuz büyük olduğu için ve herkese her kuşu dinletip gösterme fırsatımız olmadığı için bu sayı gözleme gelenleri şaşırtabilir. Gözleme gidenler kafa kafaya verip türlerimizi topladık ve sonunda 24 tür çıktı sonuçta. Çok fazla kuş izleme fırsatımız olmasa da okulumuzda üreyen en büyük kuş olan kızıl şahin ve her daim kendisini gösterip günü kurtaran kerkenez sağ olsun kuş gözlemle yeni tanışan arkadaşlarımıza bir şeyler gösterebildik. Gördüğümüz türlerin tam listesi için http://ebird.org/ebird/view/checklist?subID=S28745165 linkine göz atabilirsiniz. Fakat çok fazla izleme fırsatı bulamadığımız için gözlem günü ve daha öncesinde çekilmiş fotoğrafları paylaşmakta fayda olacağını düşündüm. İşte gözlem günü gördüğümüz kuş türlerinden bazılarının fotoğrafları. Fotoğraflar OKGT arşivinden ve görünmez fotoğrafçı Umut Tank'tan. Kamuflaj giydiğinden Umut'u çok görmemiş olabilirsiniz bu arada ama o bütün gün bizimleydi =)



Karatavuk - Arşiv




 Alaca ağaçkakan - Arşiv




 Alakarga - Arşiv




 Kerkenez - Umut Tank




 Kızıl şahin - Umut Tank 




Büyük baştankara - Arşiv



Bu türlerin bazısını hepimiz görüp bol bol izleme fırsatı bulsak da bazılarımız göremedik ne yazık ki. Göremeyenler hiç üzülmesinler. Çünkü biraz daha az kalabalık olduğumuz ve daha sessiz hareket ettiğimiz zaman aslında kuşların neredeyse hepsi dürbünle çok rahat izlenebilecek mesafede ve hatta çıplak gözle izlenebilecek mesafede oluyorlar. Fotoğrafçılar için ise güzel pozlar verebiliyorlar. O yüzden gözlemlere geldikçe rengarenk ve cıvıl cıvıl sesli kuşları görmeye doyacaksınız. Sakın merak etmeyin =) 

Gözlem boyunca çok hevesli bir grupla birlikteydik. Onlara kuşlar konusunda elimizden geldiği kadar bilgi vermeye çalıştık. Grupça yolda durup kimi zaman kuş seslerini dinledik kimi zaman da kuşları izledik. İşte o hevesli grubumuzun fotoğrafları. Fotoğraflar Tuğba Kiper ve Umut Tank'tan.




 Konsantrasyon


Kerkenez aranıyor



Hızlıca geçen yolumuzun sonunda kendimizi Yalıncak Köyü'ne attık. Şehri tepeden görebilecek kadar yüksekte olan ve şehir gibi kokmayan güzel köy. Yakında her yeri insan boyu efeleklerle dolacak olan köy. 15 gün sonra kuş sesinden başka bir şey duyamayağınız köy. Orada molamızı verip öğle yemeklerimizi yedik. Dört mevsim tertemiz su akan köy çeşmemizden su içtik. Ayrıca insanlara köyün hikayesini anlattık. Bu arada bol bol fotoğraf çekildik tabi ki. İşte onlardan bazıları. Fotoğraflar Tuğba hanımın ve Umut'un kamerasından. 



 OKGT Yalıncak'ta




 OKGT Yalıncak'ta




 OKGT Yalıncak'ta




 OKGT Yalıncak'ta




OKGT Yalıncak'ta



İşte böyle harika bir grupla birlikteydik tanışma gözlemimizde. Molamızı öğle sıcağına kalmadan bitirdik ve yola koyulduk işte tam o sırada sağ tarafımızda kalan gri ve soluk şehri yukarıdan gördük. Birkaç saat sonra oraya dönecek olmanın verdiği huzursuzluğun köklenmesine izin vermedi Yalıncak'ın güzelliği bir kere daha. Yolumuza devam edip gölete ulaştık. Gölet kenarında tüm gruba gölette sürmekte olan ASELSAN aktiviteleri ve oradaki doğal hayata vermekte olduğu zarardan bahsettik. Grup anlattıklarımızı pürdikkat dinledi. Bazılarının orada bir gölet olduğundan, o göletin okulumuzda Eymir Gölü hariç yegane su gövdesi olduğundan ve orada yapılan silah menzil denemelerinden haberi bile yoktu. Gölette hiç su kuşu göremeyince ve anlattıklarımızı dinleyince hepsi durumu anladı. Bu gölette süregelen bu deneyleri ve oradaki o insan varlığının hepten sona ermesini sağlayacak olan tohumlar belki de bu gözlemde atıldı. Bu konuyla ilgili bir hareket kararı almanın zamanı geldi. Gölet kenarında hem bunları konuştuk hem de oradaki eski çulhakuşu yuvasını insanlara yakından gösterme fırsatı bulduk. İşte fotoğraflarımız. Fotoğraflar yine Tuğba hanımın kamerasından.



 Harika insanlar



Çulhakuşu yuvası


Yayının başında da yazdığım gibi Tuğba hanım kelebek gözlemcisi. Arkadaşı Hanife hanım da öyle. Tuğba hanım ve Hanife hanım gözlem boyunca bize kelebekleri gösterip tanıttılar sağ olsunlar. Ayrıca civarda sadece okulumuzda bulunan bir kelebek türünün olduğunu bile öğrendik. İşte gün boyunca karşılaştığımız kelebek türlerinden üç tanesinin fotoğrafı. Fotoğraflar Tuğba hanımdan.



Kırlangıçkuyruk - Diken kelebeği - Yalancı Apollo 



Göleti de geçtikten sonra gözlemimizi Refika Aksoy yurdunda sonlandırdık. Gözlem gerçekten çok keyifliydi bizler için. Topluluk olarak hem yeni üyelerimizle hem de dışarıdan gelen konuklarımızla tanışmaktan çok mutlu olduk =) Onlara okulumuzun doğasını, kuşlarını, tarihini anlatma fırsatı bulduk. Okulumuzun Ankara içinde adeta bir vaha olduğunu ve onu neden korumamız gerektiğini anlattık. Tam gözlem bitecekken karşımıza çıkan ve çok utangaç olmayan karatavuk sağ olsun gözlemimizi çok güzel bitmiş oldu. Yeni üyelerimizle birlikte ilk etkinliğimizde tekrardan görüşmek üzere. Çok büyük ihtimalle Beypazarı ve civarını ziyaret ediyor olacağız sıradaki etkinliğimizde. Geziyle ilgili ayrıntılı bilgi için Facebook sayfamızı ve grubumuzu takip ediyor olun. Herkese bol kuşlu günler! 

Kaan

1 yorum:

  1. teşekkürler Kaan teşekkürler genç doğa severler...sizlerle birlikte gözlem yapmaktan çok mutlu oldum..

    YanıtlaSil