29 Ekim 2013 Salı

- 29 Ekim Cumhuriyet bayramı gözlemi

Herkese merhaba,

    Bugün yaptığımız gözlem harikaydı. Muhteşem bir katılım vardı =) Şans eseri bizi bulan arkadaşlarla birlikte tam 12 kişiydik. Bu kadar kalabalık olunca tüm kuşlar kaçtı ama olsun =D Bence çok güzeldi. Saat de iyice geç olmuştu ama 14 tür görebildik/duyabildik. Olsun mühim olan tür kasmak değil birlikte olmaktı ve süper oldu bence sonuçta. Gözlemimize 15:45 gibi başladık ve 17:00 gibi bitirdik (hava karardığından dolayı). İşte izlediğimiz rotanın uydu görüntüsü =) Havuzun oradan başlayıp koşu parkurunu takip ettik sonra hava kararınca vazgeçip geri döndük yolun ortasından.

Rotamız


    Gözlemimiz kısa sürse ve saat geç olsa bile bence tür açısından gayet güzel bir gözlemdi. Özellikle sarı çinteleri (Sarı kirazkuşu) ve alaca ağaçkakanı güzelce görecek fırsatımız oldu. Sarı çinteler gayet net görüldü herkes tarafından. Yırtıcısız kalmayalım diye bize kıyamayıp üstümüzden uçan kızıl şahine de teşekkür etmek lazım =) Ayrıca herkesin çıvgının ve alaca ağaçkakanın çağrısını duyacak fırsatı oldu. Bunları hatırlamanız için birer link vereceğim altta. Yasin'in son anda fark ettiği kızılgerdan da daha önce görememiş olanlar için güzel oldu. Aşağıda bugün gördüğümüz türlerden bazılarının bizim çektiğimiz fotoğrafları ve biz kuşçuların fotoğraflarını görebilirsiniz. Bu fotoğraflar için Tilbe Nazlı'ya ve Yalçın Narinoğlu'na teşekkür ediyoruz. Oğuzhan'ın çektiği fotoğrafları isteyemedim çünkü onun ödev yapması gerekiyordu =) Ona da teşekkür ediyorum yinede. Ayrıca farkındalığı ile yine bir çok birey görmemizi sağlayan Taylan'a teşekkür etmezsek olmaz =) İşte fotoğraflar ve linkler. 


Ökse ardıcı



Alaca ağaçkakan



Sarı çinte (Sarı kirazkuşu)




Yemekteyiz



Kuşçular



Kuşçular



Kuş bulucu



Kuşçular
(Meltem: Hangi ağaca bakıyoruz?)


Mükemmel bir gün batımı



Meltem =D


Linkler:

- Çıvgın çağrısı (hani o ıslık gibi olan)   http://www.xeno-canto.org/150224
- Alaca ağaçkakan çağrısı (sert bir "cik" şeklinde olan)  http://www.xeno-canto.org/71522


Son olarak işte tür listemiz. Az olduğuna bakmayın bence o saat için güzeldi =) 

- Alaca ağaçkakan
- Ağaç serçesi (Meltem - Tilbe sağ olsun) 
- Çıvgın
- Sarı çinte
- Alakarga
- Karatavuk
- Kaya güvercini
- Büyük baştankara
- Kızılgerdan
- İspinoz
- Ökse ardıcı
- Kızıl şahin
- Saksağan
- Florya (bunu kimseye gösteremeden gitti)

     Tekrardan gelen herkese teşekkür ediyorum. Çok güzel sohbetler ettik ve güzel zaman geçirdik. Güzel bazı türler gördük. Her şey harikaydı =) Gelecekteki gözlemlerimizde görüşmek üzere. Bol kuşlu günler.

Kaan 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder