27 Ekim 2013 Pazar

- Sezonun ilk gözlemi!

Herkese merhaba,

Kararlaştırdığımız gibi  27.10.2013 sabahı 07:30'da çarşı önünde ilk gözlemimiz için buluştuk. Yalçın abi hariç geleceğiz diyen herkes geldi. Umarım gelip bizi bulamama gibi bir şey olmamıştır =/ Başkanımız Meltem, geçen gece bacağını yaraladığı için bize katılamadı ne yazık ki. Çok apar topar hazırlanmış ve aceleye gelmiş bir gözlem oldu. Bunu tanışma gözlemi saymıyorum o yüzden. Tanışma gözlemimizi yapacağımız tanıtımlar ve tanışma toplantısından sonra ilk gezimizi de yapmış olacağız. Yeni üyelerimiz de olacak çünkü. Bugün toplam 6 kişiydik ve çok keyifli bir gözlem oldu. Normalde hayatta o kadar tür kaçmaz ama güneşi arkasına alan kuşlar, biraz geç kalmamız ve dürbünlerin azizliğinden ötürü 5-6 tür (belki daha fazla) kaçırmamıza rağmen 21 tane tür (yanlış saymışım arazide =D 19 değilmiş) görme/duyma fırsatımız oldu. Normal koşullar altında otuza yaklaşırdı bu rakam. Gözlem Refika Aksoy Yurdunun otoparkından başlayıp, gölete kadar sürdü. İşte izlediğimiz rotanın bir uydu görüntüsü =)

Rotamız



Yeni başlayan arkadaşlarım için faydalı bir gözlem olduğunu düşünüyorum. Temel bazı türleri tanıma ve görme fırsatları oldu =) Bunlar arasında hemen önümüzdeki ağaca konup suratımıza öten ispinoz, gölette gördüğümüz küçük batağanlar ve sutavuğu, güzel pozlar veren bir taşkuşu ve yurt otoparkında birlikte görecek kadar şanslı olduğumuz ağaç serçesi ve serçe var. Bu türlerin gezimiz sırasında çektiğimiz resimlerini ve bizim kendi çekildiğimiz bazı resimleri aşağıya ekliyorum. Tür fotoğraflarını çeken Tilbe Nazlı'ya ve gözlem boyunca bizi ve ODTÜ ormanının güzelliklerini çeken Oğuzhan Üstündağ'a teşekkür ediyorum.



Ağaç serçesi


Sutavuğu


Taşkuşu


İspinoz


Küçük batağan


Kuşçular


Kuşçular


Kuşçular


Bu da hemen Yalıncak yolunun girişine bırakılmış bir pankart =)


İlk gözlemimiz için tam tür listesi ise şöyleydi:

- Kaya güvercini
- Ağaç serçesi
- Serçe
- Kumru
- Saksağan
- Alakarga
- Çıvgın
- Kızılgerdan
- Kızılkuyruk
- Taşkuşu
- Karatavuk
- Kızıl şahin
- Çulhakuşu
- Alaca ağaçkakan
- Küçük sinekkapan
- Kaya çintesi
- Büyük baştankara
- Çam baştankarası
- İspinoz
- Sutavuğu
- Küçük batağan

Gözleme katılan Tilbe, Taylan, Oğuzhan, Esra ve Gözde'ye çok teşekkür ediyorum. Bu arada bu uzun süredir kapalı olan blogspotumuzun ilk yayını oluyor. Yayınlarımız oldukça Facebook grubunda paylaşacağım. Bir sonraki gözlemde görüşmek üzere =)

Kaan


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder