11 Kasım 2013 Pazartesi

- "Bu Emin bir harika dostum" gözlemi

     Herkese selam =) Hayatımdaki en iyi gözlemin blog yayını yazmaya başlıyorum sonunda. Eminim katılanların çoğu için hayatlarının en güzel gözlemlerinden olmuştur. Ağzımız açık bir şekilde bütün gün Emin'in arkasında gezdikk durdukk =D Mogan'a gidemedik diye biraz bile hayal kırıklığına uğrayanlar gözlemin sonunda 10 kat daha mutlu şekilde evlerine döndüler. Hem fotoğraf çekme açısından, hem tür görme açısından, hem de eğlence açısından 10/10 puan alan bu tarihi gözlemi anlatmaya başlayayım en iyisi. Herkese iyi okumalar =)

     Yine sabahın köründe ve soğuğunda uyandık. A1 kapısında buluşup içeri aldık dışarıdan gelecek konuklarımızı. Ama birisi eksikti =D Emin Yoğurtcuoğlu! Bir gece önce beni arayıp "Çok mu erken toplanıyoruz acaba? 07:00 değilde 07:30 mu yapsak?" diyen adamın saat 07:00 olduğunda telefonu hala kapalıydı. Dedim ki "Emin uyanamadı kesin =S". Günler öncesinden birlikte kararlaştırmıştık oysa ki =/ Gelmemezlik yapamazdı. Derken Çarşı'da toplandıktan 15 dakika sonra Emin aradı =) "Ohh" dedim çünkü insanlara mahcup olmayacaktık =D 10 dakika sonra, 07:30 gibi okuldaydı ve yanımızdaydı. Geceden kalma ve sürekli gülen haliyle hemen biraz çay içip gözlem moduna girdi =) Bizde toplandık ve hemen gözleme başladık.

     Gözlemin tamamı ODTÜ kampüsü içinde yapıldı. Baya uzun sürdü (07:45 - 12:45) ve çok yer gezdik ve uydu görüntüsü üzerinde gösteremeyeceğim kadar çeşitli ve birbirinden uzak alanlarda yaptık gözlemi. O yüzden tarif etmeye çalışacağım. Öncelikle tenis kortlarına yakın lojmanların arasında gezdik biraz, sonra KKM'nin arkasındaki ormana girdik otopark tarafından, KKM'nin önünde de biraz gezdik. Daha sonra mola verip bir şeyler atıştırıp yemek sırasında Susam'da yemek yiyen tüm insanlarla saygı duruşunda bulunduk ve İstiklal Marşımızı okuduk. Tüm insanlar yemeğini bırakıp ağaya kalktı. Çok güzeldi. Molamız bitince Yalıncak'taki gölete yürüdük Refika Aksoy yurdundan. Ondan sonra bir mola daha verip Bilim ve Teknoloji müzesinin arkasındaki sazlıklara gidip orada 10 dakika kadar kalıp son durağımız olan KKM'nin arkasındaki ormana geri döndük ve gözlemi orada bitirdik.

     Hayatımın en güzel gözlemi olacağından haberim yoktu aslında. Emin'le daha önce sadece gece arazisi yaptığımdan adamın yapabileceklerinden haberim yoktu ta ki arabaların kapısını kapattığımız saniyede "kızılgerdan ve dağbülbülü ötüyor" diyene kadar. Herkes şokta =D çünkü daha kimse bir şey duymamış =D Dedim ki "ya kesiyor bu adam ya da inanılmaz şeylere hazır olmalıyız" ve ikincisi doğru çıktı. Sonuçta kuş gözlem dünyasının Rock starlarından birisiyle birlikteydik. Ama onu "Emin" yapan sadece gözlem yetenekleri ve bilgileri değil sürekli gülen yüzü ve cana yakın tavırları bence =) Adam sürekli gülüyor ve kuş duyuyor. Bu Emin bir harika dostum! İşte Emin'in göletin kenarındaki kayalarda, kaya sıvacısı ararken çekilmiş bir fotoğrafı. Fotoğraf Tilbe Nazlı'nın kamerasından. Kaya sıvacısını hiç bulamadık bu arada =)


Emin Yoğurtcuoğlu =)


     Sürekli gülen yüzü ve sempatik tavırları hiç bitmeden birer birer kuşları bulmaya başladı Emin. Bir kuş duyduğunu veya gördüğünü düşündüğü zaman hemen küçük hoparlörünü telefonuna takıp o kuşun çağrısını veya şarkısını çalıyor ve kuşlar büyülenmiş gibi önümüzdeki ağaçlara konuyor. Böylece herkesin onlarca güzel fotoğraf çekecek fırsatı ve bol bol kuşları izleyecek vakti oldu. Çok güzel türleri fotoğraflama fırsatımız oldu gerçekten. İşte bu fotoğraflardan bazıları. Fotoğrafların sahiplerinin isimleri fotoğrafların altlarında veya fotoğraflarda yazıyor. Hepsinin ellerine sağlık fotoğraflar için =) 


Çam baştankarası - Tilbe Nazlı




Büyük baştankara





Mavi baştankara




Çaprazgaga - Tilbe Nazlı 




Uzun kuyruklu baştankara




Sarı çinte - Tilbe Nazlı



Sürmeli çalıkuşu



Bahçe tırmaşıkkuşu - Tilbe Nazlı



     Tür sayısı arttıkça artıyordu. Hepimiz ağzı açık bir şekilde Emin'i izliyorduk. Ben dahil kertik atan atanaydı =D Bir ara dedim ki Emin'e "Kampüs alanında hiç küçük ağaçkakan görmedim hep Eymir'de gördüm". Bir tane bulup bize göstermesi 10 dakikasını aldı =) İşte o küçük ağaçkakanın bir fotoğrafı. Yine Tilbe Nazlı'nın kamerasından. 


Küçük ağaçkakan


     Gözlem boyunca bu küçük ağaçkakan olayı gibi özel bazı anlar oldu =) Onlardan biriside 3 tane saksağan tarafından kovalanan bir kızıl şahini görmemiz oldu. Hep derim kargagillerden korkulması gerekir. İşte kanıtı. Koskoca bir kızıl şahin 3 tane saksağandan kaçıyor =D Onlardan birini ve kızıl şahini aynı karede yakalamayı başaran Tilbe Nazlı'ya teşekkür ediyoruz =) İşte o fotoğraf.


Kızıl şahin kaçıyor =D 


       Kızıl şahinler gözünüzdeki karizmasını yerle bir ettikten sonra başka bir özel ana geçelim. KKM önünde çaprazgagalarla karşılaşmamız gerçekten süperdi ama daha da süperi kızlı erkekli ve çok özel bir ana tanık olmamızdı  =) İşte o anın Emin'in ve Tilbe'nin kamerasından görüntüleri. 



Çaprazgagalar kızlı erkekli =) - Tilbe Nazlı



Çaprazgagalar kızlı erkekli =)



     Bir diğer özel an ise çok cana yakın bir ak kuyruksallayanı görmemiz oldu =) Hiç çekinmeden bize o kadar güzel pozlar verdi ki =) 15-20 dakika bizimleydi bu güzel arkadaş. Emin çağırınca gelmemezlik yapamadı o da =) İşte ak kuyruksallayanımızın bir kaç fotoğrafı. Fotoğrafların sahipleri altlarında veya fotoğrafta belirtilmiş durumda. Onlara çok teşekkür ediyoruz =) Mustafa abimin dediği gibi çekirge bu sefer sadece bir kere zıplayabildi =) 


Ak kuyruksallayan



Ak kuyruksallayan



Ak kuyruksallayan - Tilbe Nazlı



     Ve son olarak gece 23:55 civarı gözlemde aslında bir tür fazladan gördüğümüzü fark etmemiz. Gözlemin başında gördüğümüz ve kızıl şahin olduğunu düşündüğümüz o kuşu hatırlayın. Ben bile çıplak gözle bakıp "aha kesin kızıl şahin" triplerine girip dürbün bile kaldırmadım ama Görkem'in şöyle dediğini hatırlıyorum "Bu koyu don galiba - rengi baya koyu". İçime kurt düşmüştü bir kere o yüzden fotoğraflara bakmak istedim. Neyse ki kız arkadaşım Tilbe bir kaç fotoğrafını çekmişti ne olur ne olmaz diyerek. Fotoğraf çok uzaktan çekildi ama işte büyütülmüş hali aşağıda =) 


Esrarengiz şahin


     Fotoğrafları gördüğümde Emin'e mesaj attım hemen "Emin sanırım ilk gördüğümüz şahin kızıl değil" diye. Şahin gibi görünüyordu çünkü ve koyu don kızıl şahin de buralarda çok görülmüyordu. Hemen fotoğrafları attım Emin'e ve böylece son türümüzü gece 00:00 gibi eklemiş olduk listemize. Şahinle birlikte 37 türe ulaşan listemizin tamamını aşağıda bulabilirsiniz. 

- İspinoz
- Dağbülbülü
- Ağaç serçesi 
- Serçe
- Saksağan
- Kumru
- Büyük baştankara
- Kaya güvercini
- Alaca ağaçkakan
- Kızılgerdan
- Mavi baştankara
- Çaprazgaga
- Karatavuk
- Öter ardıç
- Küçük ağaçkakan
- Çıtkuşu
- Çalıkuşu
- Sürmeli çalıkuşu
- Bahçe tırmaşıkkuşu
- Kızıl ardıç
- Florya
- Uzun kuyruklu baştankara
- Küçük karga
- Alakarga
- Çıvgın
- Ökse ardıcı
- Kızıl şahin
- Kara başlı iskete
- Sarı çinte
- Kaya çintesi
- Sutavuğu
- Küçük batuhan =) 
- Sakarmeke
- Ak kuyruksallayan
- Dağ incirkuşu
- Şahin
- Çam baştankarası 


    Gecenin yarısında son türü eklememizle son bulan 10 Kasım gözlemimiz işte böyle geçti arkadaşlar =) Umarım gelen herkes çok keyif almıştır ve gelemeyenler kıskanmıştır. Emin yoğurtcuoğlu'na bizi kırmayıp gözlemimize katıldığı için çok teşekkür ederiz. Gelen herkese teşekkür ederiz aslında! Çok mükemmel bir gözlemdi. Benim için hayatımın en iyisiydi kesinlikle =) Etkisinden uzun süre çıkamayız ve bu mevsimde bu tür rekorunu kıramayız kolay kolay =) Yakın zamanda Emin'le tekrar görüşeceğiz arkadaşlar bu arada =) Gelecek etkinlikler için Facebook sayfamızı takipte kalın. Herkese bol kuşlu günler!

Kaan

1 yorum:

  1. Ankara'da olsaydım Emin'in marifetlerine tanık olmak için ben de mutlaka katılırdım. Başta Emin ve çektikleri fotoğrafları paylaşanlar olmak üzere tüm gözlemcilere teşekkürler..

    YanıtlaSil