15 Kasım 2013 Cuma

- Paylaşım #4: Şehir kuşları 2

     Herkese selam =) Umarım daha önceki paylaşımları okuma fırsatınız olmuştur. Bu paylaşımlar sırasıyla rehber kitaplar ve diğer İnternet kaynakları, kuş gözleme başlangıç ve son olarak şehir kuşlarından 3 tür (serçe, kaya güvercini ve ağaç serçesi) ile ilgiliydi. Şimdi şehir kuşları serisinin ikinci kısmına geldik. Bu kısımda yine çok aşina olduğumuz bazı şehir kuşları hakkında kısa bilgiler edinip, onları az çok teşhis edebilir duruma geleceksiniz. Özellikle kuş gözleme yeni olan arkadaşlar için faydalı ve can sıkmayacak kadar kısa olan bu paylaşımı da umarım severek okursunuz =) Hadi başlayalım!

     Hepimiz "çifte kumrular" deyimini duymuşsunuzdur. Buradaki kumrunun bir sıcak sandviç türü değil bir kuş türü olduğunu biliyorsunuzdur sanırım =) "Hayır o sandviç olan kumru" diyen ve bu konuda ısrarlı olan çıkarsa benimle kontağa geçsin. "İzmir kumru ne onu bile bilmiyorum xS" diyenler için işte bir İzmir kumru resmi.


İzmir kumru 



          Şimdi kuş olan kumrudan bahsedelim =) Kumru aslında şehirlerimizde çok sık gördüğümüz bir kuş türü. Kaya güvercini ya da serçe kadar yoğun olmasa da sık rastlanan ve şehir kuşları deyince akla gelen kuşlardan birisi. Güvercin boyutlarında ama ondan birazcık küçük bir kuş kumru. Aşağıda bir kumru fotoğrafı görebilirsiniz. 



Kumru


     Gördüğünüz gibi genel vücut yapısı itibariyle kaya güvercinine benziyor ama grimsi rengi onu güvercinden çok rahat bir şekilde ayırıyor. Bu güzel kuşun "çifte kumrular" deyimine konu olmasının haklı bir sebebi var aslında =) Eşlerine biz insanların olduğundan çok çok daha bağlılar ve ömürleri boyunca sadece bir eşleri oluyor. Hep birlikteler yani =) Bu süper kuşların sesini de mutlaka duymuşsunuzdur. Sabahleyin dışarıdan gelen o "gu gu guk gu gu guk..." şeklindeki sesi kumrular yapıyor =) Aşağıdaki linke tıklayarak bir kumrunun sesinin neye benzediğini öğrenebilirsiniz. Tıklayınca hemen çalacak merak etmeyin üşengeçler =D 


     Birde bu güzel kuşun bir akrabası var şehirlerimizde =) Onunda adı küçük kumru. Aslında görmüş ve kumru bu deyip geçmiş olmanız olası =) Kumruya çok benzese de aslında dikkatli gözlerce çok rahat ayrılabilir kumrudan. İşte bir küçük kumru fotoğrafı. Fotoğrafın sahibi Mustafa Arık abime çok teşekkür ediyorum fotoğraf için.


Küçük kumru


     Gördüğünüz gibi kumruya göre daha bakırımsı - kızılımsı bir renge sahip küçük kumru. Erkekleri biraz daha canlı bakırımsı renklere sahip oluyor hatta. Küçük kumru adı üstünde, biraz daha küçük tabi ki kumruya göre =) Ayrıca gerdanına bakarsanız, siyah ve bakır renkli güzel bir gerdanı var küçük kumrunun. Aslında çoğu zaman bakırımsı rengi onu kumrudan kolayca ayırmamız için yeterli oluyor. Özellikle Kurtuluş parkı civarında neredeyse her zaman görebilirsiniz küçük kumruları =)

     Şimdi bir diğer şehir kuşu türünden bahsedeyim sizlere. Güvenpark'ta serçelerin ekmekleri çalmaya çalışan, yanar dönerli siyah renge sahip, kuşlara yeniyseniz çok büyük ihtimalle bir çeşit karga sandığınız ve güvercinden daha küçük ve kibar yapılı bir kuş görmüş olabilir bazılarınız. İşte o kuşun adı sığırcık =) ve o bir karga değil. Ülkemizde neredeyse her şehirde görebilirsiniz sığırcıkları. Yaptıkları gürültülerden ve başka kuşların seslerini taklit etmelerinden dolayı dikkat çekerler. Bir keresinde kızıl şahin sesini taklit eden bir sığırcık duymuştum Eymir gölünde =D Aşağıda bir sığırcık fotoğrafı görebilirsiniz. Fotoğrafını bizle paylaşmaktan çekinmeyen Levent Gobut abime teşekkür ediyorum. 


Sığırcık



     Sırada en ama en çok sevdiğim şehir kuşu var. Favorim çünkü çok ilginç bir hikayesi var ve çok güzel bir kuş bence. Aslında buralardan değil bu kuş türü =) Adı yeşil papağan. Ana vatanı çok çok uzaklarda Afrika ve Asya'da olan bu kuş, şu anda dünyanın her yanına dağılmış durumda. Kafeslerden ve pet shoplardan salınan/kaçan bireyler şehirlere çok çabuk ayak uydurup çoğalıp ve yayılmaya başladı =) Çok yüksek sayılarda olmasalar bile hızla çoğalıyorlar ve yayılıyorlar. Ankara'da bu güzel papağanları Kuğulu park civarında veya Ankara Üniversitesi Tandoğan kampüsünde görebilirsiniz. İşte yeşil papağanın arkadaşım Emin Yoğurtcuoğlu'nun kamerasından bir fotoğrafı. Fotoğraf için teşekkür ediyoruz Emin'e.




Yeşil papağan



     Bir paylaşımın daha sonuna geldik. Umarım paylaşım hoşunuza gitmiştir ve bu 4 şehir kuşunu biraz bile olsa tanıyabilir duruma gelmişsinizdir  =) Bu bilgilerin kısa ve yüzeysel olduklarını unutmayın. İstediğiniz her zaman fazla bilgi için İnterneti kullanabilir veya bana yazabilirsiniz. Ben de sizi böylece nerelerden bilgi edinebileceğiniz konusunda yönlendiririm. Sıradaki paylaşımımız şehir kuşları serisinin sonuncusu olacak =) ve böylece yaygın şehir türlerinin neredeyse hepsini tanımış olacaksınız. Pazar sabahı Mogan gözleminde görüşmek üzere! Herkese bol kuşlu günler =)

Kaan

1 yorum:

  1. ODTÜ kampüs alanında Özelliklede Stadyumun içersinde yer alan GSM vericilerinin üzerinde çok defa gördüm .

    YanıtlaSil